Mark Twain 5$ i guld

5.526,00
US Mind har som en ekstra hyldes valgt også at slå Mark Twain på en 5 $ guldmønt. Mønten vejer 8.359 g og er slået i 90 % guld. Mønten har en diameter på 21,6 mm.

Mark Twain blev født under navnet Samuel Langhorne Clemens i 1835. Navnet "Mark Twain" stammer fra hans barndom. Han boede ved den lavvandede Mississippi, og han hørte hele tiden matroserne på floddamperne råbe "Mark twain" (to favne), når de målte vanddybden med lodskud og råbte resultatet til styrmanden.

Mark Twain fik en noget anden opvækst end vi er vant til i dag. Allerede som 12-årig døde hans far, så han måtte gå i lære i som bogtrykker. Senere arbejdede han som lods på Mississippifloden, og da Den Amerikanske Borgerkrig brød ud, drog han til Nevada og prøvede livet som sølvgraver.

I 1863 begyndte han at skrive under navnet Mark Twain som journalist for avisen i Virginia City, og hans gennembrud kom i 1865 med fortællingen "Jim Smiley and His Jumping Frog".

Dette blev starten på en glorværdig forfatterkarriere, hvor særligt The Adventures of Tom Sawyer og The Adventures of Huckleberry Finn er kendt i hele verden. Twain skrev åbenhjertigt om forholdene i USA’s samtid og hans fængslende beskrivelser dannede skole for de efterfølgende amerikanske forfattere. Nobelpristageren i litteratur Ernest Hemingway har udråbt hans Huckleberry Finn som grundlæggeren af den amerikanske litteratur.

 

Motivet på forsiden af mønten er et særdeles vellignende portræt af Mark Twain med hans karakteristiske buskede øjenbryn, overskæg og pibe. Røgen fra piben former en silhuet af Huck Finn og Jim på en tømmerflåde. Bagsiden viser en række udvalgte karakterer fra Twains historier; Ridderen og hesten fra A Connecticut Yankee in King Arthur's Court, frøen fra The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County, og Jim og Huck fra Adventures of Huckleberry Finn. Alt i alt en særdeles smuk mønt fra Mark Twains litterære univers.