Dronning Margrethe II's 25-års regeringsjubilæum, kv. 0.

749,00

200-krone erindringsmønt for dronning Margrethes 25-års regeringsjubilæum i 1997

Model/varenr.: 10005

I anledning af Dronningens 25-års regeringsjubilæum 14. januar 1997 blev der udsendt en erindringsmønt.

Den blev fremstillet i to udgaver - en 20-krone og en 200-krone. 20-kronen blev præget i 1 million eksemplarer og er i samme materiale som den almindelige 20-krone. 200-kronen er i finsølv og ca. 1 cm større end 20-kronen. Den blev præget i 60.022 eksemplarer.

Utraditionelt portræt af Dronningen i helfigur
Traditionelt afbildes Dronningens portræt på mønter, men på disse mønter vises Dronningen stående i lang kjole og med elefantordenskæde.

På trods af det lille format er det lykkedes at fastholde klare ansigtstræk. Forsiden er bl.a. inspireret af mønter udsendt af Christian IV, der viser kongen stående med scepter og krone.

Det lille og store rigsvåben
200-kronen har det store rigsvåben - kaldet det kongelige våben. I det store rigsvåben er skjoldet opdelt i fire felter af et Dannebrogskors. To felter er ens og viser som det lille rigsvåben Danmarks tre løver og ni hjerter.

Et felt viser Sønderjyllands to løver, og et felt er opdelt i tre mindre felter, der viser Færøernes vædder, Grønlands bjørn og tre kroner (der symboliserer Kalmarunionen). I midten er der et felt med de oldenborgske bjælker. På skjoldet hviler kongekronen.

Det store rigsvåben fik sin nuværende komposition i 1972 og havde således også 25-års jubilæum i 1997, og det har været en medvirkende årsag til at bruge dette motiv på 200-kronemønten.

Erindringsmønten er udformet af medaljør Jan Petersen og fremstillet af Den Kgl. Mønt. Mønten leveres i en perfekt kvalitet o.