Frederik VI's 1-skilling fra 1812

399,00

Frederik VI's 1-skilling fra 1812 er en sidste 1-skilling i danmarkshistorien. Det skyldes at pengesystemet blev omlagt i 1813 efter den danske statsbankerot, og møntfoden blev omdøbt til rigsbankskilling.

Model/varenr.: 10084

Europa var i starten af 1800-tallet hærget af Napoleonskrigene. Danmark havde indgået et neutralitetsforbund med Rusland og Sverige for at holde sig ude af konflikten. Senere da Rusland blev allieret med Frankrig, krævede England os ud af neutralitetsforbundet. England frygtede at den store danske flåde skulle falde i Frankrigs hænder. Kronprinsregent Frederik, den senere Frederik 6., nægtede dog Englands krav, da udtræden af forbundet ville betyde en alliance med England og dermed krig med Rusland og Frankrig. Det viste sig at være et valg mellem pest og kolera. I 1801 angreb England os under slaget ved Reden, og i 1807 tog England hele den danske krigs- og handelsflåde efter at have terrorbombet København.

Tabet af flåden og krigen med England førte til økonomisk nedgang i landet. Inflationen kom hurtigt ude af kontrol, og sølvet i mønterne blev hurtigt mere værd end mønternes pålydende. Folk begyndte derfor at gemme sølvet i deres skuffer og lommer, hvormed pengene forsvandt fra systemet. Staten tyede herefter til kobberudmøntning, men dette stoppede ikke inflationen fra at fortsætte ukontrolleret. Mønternes størrelse fra dette tidspunkt vidner herom. Hvor en 2 skilling fra 1809-11 indeholdte 4,872 gram kobber, indeholdte en 3 skilling fra 1812 kun 2,436 gram kobber. Skillingen fra 1812 indeholdte tilsvarende kun 0,78 gram kobber. Grundet dens lille størrelse og vægt fik skillingen derfor i folkemunde navnet degnelus.

I 1813 erklærede Danmark statsbankerot og et nyt møntsystem blev indført. Dermed blev den lille degnelus den sidste skilling i Danmarkshistorien, og det ultimative vidne om denne tragiske periode i Danmarkshistorien.

Ved bestilling af denne mønt modtager du en original skilling fra 1812 fra Frederik 6. for den lave pris på 399,- kr. Mønten leveres i en flot kvalitet 1+. Diameteren på mønten er 15 mm og mønterne vejer ca. 0,78 g. og er slået i kobber. Mønterne er slået i Altona.