$½ VM i USA 1994

0,00
499,00
Du sparer: 499,00

For første gang nogensinde blev VM i fodbold afholdt i USA, og VM i USA skulle vise sig at blive særdeles mindeværdigt.

En kæmpe sportsbegivenhed som VM i fodbold skulle naturligvis fejres med en erindringsmønt. Den amerikanske ½-dollar erindringsmønt fra VM i USA i 1994 er produceret i den bedste kvalitet proof på Møntværket i San Francisco.

Model/varenr.: 30176

Allerede før FIFA’s VM i Fodbold i 1994 var der allerede sket usædvanlige hændelser. Norge havde slået England og Holland, og de lå nummer 2 på FIFA’s verdensrangliste efter Brasilien. Ikke overraskende var euforien stor i Norge. Frankrig, England og Danmark havde ikke kvalificeret sig til slutrunden. Derudover var hele Zambias landshold blev udslettet på vej til en kvalifikationskamp mod Senegal, da deres fly styrtede i havet. Alle spillerne blev begravet ved et mindesmærke kaldet "Heltenes hektar".

Argentina havde Diego Maradona med for fjerde slutrunde i træk, men det blev en trist sortie. Han blev nemlig taget for doping undervejs og blev smidt ud. Desuden tabte sydamerikanerne en velspillet ottendedelsfinale mod Rumænien med 2-3.

Endnu værre gik det for Colombias Andrés Escobar, der lavede selvmål i et 1-2 nederlag til USA og efterfølgende blev dræbt, da han kom i skænderi med en fan i hjemlandet efter en skuffende slutrunde.

Heldigvis var der også positive ting at glædes over, og det stod spillerne i den grad for. De fire kvartfinaler var vildt underholdende, og her gik Sverige videre mod Rumænien efter straffe, Brasilien slog Holland 3-2 efter en fremragende anden halvleg, de tyske verdensmestre, som stillede op som en nation efter Berlinmurens fald i 1989, blev slået af Bulgarien, mens Italien med Roberto Baggio i spidsen gjorde det af med Spanien.

Italien gled let i finalen mod bulgarerne, mens svenskerne slap nådigt med 0-1 mod Brasilien i deres semifinale. Det blev dog til flot svensk bronze efter en jætteindsats af vore svenske naboer.

Finalen var mere på det jævne med et par store tilbud til begge mandskaber, men man måtte for første gang i historien ud i straffespark for at afgøre den slutkamp.

Her brændte Baggio på Italiens sidste spark, og så kunne Brasilien fortjent lade sig fejre for fjerde gang i historien.

På forsiden af mønten vises en fodboldspiller, der løber mod en fodbold i spil. Dette blev designet af Dean McMullen og modelleret af den amerikanske mintgraver T. James Farrell. Det omvendte design med verdensmesterskabslogoet 1994 tilpasset af Dean McMullen blev brugt som det omvendte design på tværs af alle tre mønter i programmet. Dette repræsenterede første gang United States Mint havde brugt et fælles design på tværs af mindemønter med forskellige valører.

Ved bestilling af en ½ dollar for Amerikanske mønt starter De den frie samlingen af ”VM i USA i 1994”, som er helt uden binding og forpligtelser. Læs mere.

Grundet et stærkt begrænset antal disse mønter sætter vi en grænse på èn mønt per husstand. Hvis du bestiller flere fremsender vi kun én.