500-kroneseddel fra 1944-1962 (Rød Plovmand)
Normalprisen er 7.995 kr. - SPAR 2.000 kr!
”Plovmanden” er kongen indenfor seddelverdenen. Det er det bedst kendte seddelmotiv og det er det mest eftertragtede seddelmotiv blandt samlere. 500-kronesedlerne med Heilmanns smukke motiv af landmanden Ernst Bock med trækhestene Asta og Herta startede i 1910. Fra 1910 til 1941 blev ”Plovmanden” trykt i blågrå farve i serierne Heilmann I-III. Herefter anvendtes ”Plovmanden” i ombytningsserien fra 1944-1962, med den forskel at plovmanden blev rød.
I hele anvendelsestiden var ”Plovmanden” det højeste betalingsmiddel. Det betød at der blev trykt forholdsvist få ”Plovmænd”, da 500 kroner i tiden udgjorde en meget stor sum. Den høje værdi og det lave antal kombineret med det smukke motiv har gjort plovmanden til den mest eftertragtet danske seddel.
Sedlen er kæmpestor med et format på 10,8 x 17,5 cm. Dens referencenummer er Sieg 127.
Ombytningsserien:
Forestil dig et Danmark, hvor mørket fra besættelsen stadig lå som en skygge over gaderne – og hvor millioner af sorte penge lå gemt under madrasser, i kufferter og hemmelige gemmesteder. Allerede før frihedsbudskabet den 5. maj 1945 begyndte man i al hemmelighed at planlægge en radikal plan: en komplet udskiftning af alle pengesedler!
Formålet? At knække ryggen på de skruppelløse sortbørshandlere, der havde tjent fedt på krigen. Men det var farligt arbejde – alt skulle ske i dybeste hemmelighed for ikke at vække tyskernes mistanke. Resultatet blev en seddelserie, der var præget af hast og rod – den mindst sammenhængende i dansk historie. Nogle sedler blev bare gamle modeller med en ny twist, mens andre – især 5- og 10-kronersedlerne – blev så farverige og simple, at folk hurtigt døbte dem "Matadorsedler", fordi de lignede pengene fra det populære brætspil!
Men faktisk havde hver seddel sit eget særlige motiv:
- 5 kroner: Sammenslyngede femtaller / Rosetter med det lille rigsvåben i midten
- 10 kroner: Tangdekoration / Rosetter med det lille rigsvåben i midten
- 50 kroner: Båd med fiskere / Rosetter med det lille rigsvåben i midten
- 100 kroner: Tangdekoration omkranset af delfiner / Rosetter med det lille rigsvåben i midten
- 500 kroner: Landmand bag hestetrukken plov / Rosetter med det lille rigsvåben i midten
Rygterne svirrede, og snedige danskere begyndte at sikre deres formuer ved at veksle til gule 1- og 2-kronersedler, der fyldte mere og var sværere at opdage. Men det hjalp ikke meget...
Den 21. juli 1945 slog myndighederne til – og hele landet stod klar. I løbet af bare fire intense dage (23.-26. juli) blev de gamle Heilmann-sedler byttet ud. Resultatet? Over 20 % af alle formuer i Danmark var aldrig blevet opgivet til SKAT!
For sortbørshandlerne var det en katastrofe – for historikere og samlere en skattekiste. Den kaotiske seddelombytning har i dag kultstatus og markerer et dramatisk kapitel i dansk pengehistorie.