Rusland, Ivan Den Grusomme(1547-1584), dråbekopek

399,00

Få et minde om en af verdenshistoriens værste herskere - en original Dråbekopek fra Ivan Den Grusomme for kun 399,- kr. i kvalitet 1.

Model/varenr.: 20103

Dråbekopek var en tidlig russisk mønt som første gang blev slået i 980, og helt frem til 1718. Mønterne er helt særlige, i og med at de blev fremstillet af lange stykker sølvtråd. Trådene blev udskåret efter den ønskede vægt, hvorefter de blev opvarmede og slået til mønter. Denne teknik ligger også bag mønternes engelske navn, wire coins (tråd-mønter).

Møntens forside viser Tsaren afbildet som den kristne martyr Sankt Jørgen. Ifølge legenden reddede Sankt Jørgen en landsby der var plaget af en skrækkelig drage, som krævede daglige ofre. En dag da kongens datter var blevet udtrukket til at blive ofret, kom Sankt Jørgen forbi på sin hest. Han red tappert frem med lanse i hånden og dræbte dragen. Byen og kongen konverterede efterfølgende til kristendommen.

Møntens bagside er dekoreret med inskriptionen ”Tsar og Storfyrste Ivan af hele Rusland”
Dette referer til at Ivan var den første russiske Tsar, og den første som det lykkedes at samle Rusland i ét rige. Det gjorde han ved at erobre de tidligere khanat Kasan, Astrakhan og Sibir.

På trods af at dråbekopekkene afbilder Ivan som en kristen martyr og helgen, så var virkeligheden en ganske anden. Ivan 4. med det passende tilnavn den Grusomme var en uhyggelig og forskruet mand.

Ivans far døde, da han var 3 år gammel, hvilket medførte massive magtkampe mellem de mest indflydelsesrige adelsfamilier. Disse magtkampe var en vigtig årsag til at Ivan mistroede adelen under sin regeringstid, og hvorfor han forsøgte at mindske dens indflydelse. Da Ivan mistede sin første kone, Anastasia, efter en lang og mystisk sygdom i 1560, drev sorgen ham til vanvid. Han var ikke i tvivl om at adelen havde haft en finger med i spillet. Ivan oprettede herefter sin personlige specialstyrke, opritjniki, som han bl.a. brugte til at forfølge og udrense store dele af adelen.

Opritjniki var iklædt fuldstændig sorte uniformer, med lange sorte kapper, og red på de mørkeste heste som kunne findes. De var alle blevet rekrutteret fra den fattigste del af samfundet eller militæret. Det var mænd som intet havde haft, før Ivan havde rekrutteret dem. Dette gjorde dem fuldstændigt loyale og lydige. Når Opritjniki kom på besøg hos en adelsmand, så betød det en af to ting: Hvis han var heldig, blev han slæbt ud af sit hjem og frataget alle sine ejendele og titler. Hvis han var uheldig, blev han smidt i fangekælderen, hvor han ville blive tortureret og herefter henrettet. Bønderne og den almindelige befolkning var ikke meget bedre stillet. De blev dræbt og fordrevet fra deres hjem i titusindvis.

Privat levede Ivan et besynderligt liv. Efter hans første kone døde blev han gift yderligere 8 gange. Flere af disse ægteskaber varede i ganske få år, indtil konen enten døde eller blev sendt i kloster. Han stod tidligt op hver morgen for at bede op til flere gange inden han spiste. Han spiste meget begrænset og han kan bedst beskrives som at have levet i askese. Derudover nød Ivan ofte at besøge fangekælderen i sin fæstning, hvor han fandt stor nydelse ved at se fangerne blive tortureret, og sommetider deltog han også selv i pinslerne.

Derudover dræbte Ivan sin arving, som også hed Ivan, i et raserianfald. Dette skete efter et skænderi mellem dem som var forsaget af, at Tsaren havde banket sønnens kone, hvilket havde medført en abort. Da Ivan døde i 1584, tilfaldt tronen derfor hans næstældste søn, Fjodor. Fjodor var dog lige så mentalt ustabil som sin far, men uden hans brutalitet. Selvom han formelt var tsar, blev riget styret af diverse adelsmænd, som hans far ikke havde fået taget livet af. Fjodor fik ingen børn, og dynastiet døde med ham.

På trods af Ivan den Grusommes brutalitet er han sommetider blevet fremstillet som værende en russisk helt, der altid var på den almene borgers side imod adelen. Dette billede blev først bragt videre af den sovjetiske leder Joseph Stalin, som beskrev Ivan som en ”stor og vis leder”, og ligesom Ivan Den Grusomme lavede han en stat i staten – denne gang ved navn KGB.

Interessen for Ivan den Grusomme er også for ganske nyligt blevet genoplivet af den russiske præsident Vladimir Putin. Putin har bl.a. ladet en statue rejse til ære for Ivan og beskriver Ivan som en russisk helt, der både samlede og reddede Rusland fra dets fjender. Dette har naturligvis skabt stor kontrovers, da mange er bekymrede over at præsidenten tilsyneladende identificerer sig med eller ser op til en tyran som Ivan. Putin opererer ligesom sine forgængere med en stat i staten ved navn FSB, som i princippet kontrollerer Rusland.

Der er mange som finder den historiske sammenligning mellem Ivan Den Grusomme → Stalin → Putin særdeles interessant.

Ved bestilling af denne mønt modtager du en original dråbekopek fra Ivan Den Grusomme for den lave pris på 399,- kr. Mønten leveres i en pæn kvalitet 1. Diameteren på mønten er 12 mm og mønterne vejer ca. 0,3 g. og er slået i sølv. Der gik 100 kopek på en rubel. Mønterne er slået i Pskov og Novgorod.

spacer